خودروهای الکتریکی چینی در اروپا
نمایشگاه خودروی پاریس، به عنوان یکی از معدود نمایشگاههای بزرگ خودرویی باقیمانده، ظاهر خوبی در زیر سطح صنعت خودرو ارائه میکند و پویایی چشمگیر بازار را نشان میدهد. روزگاری، غولهای خودروسازی اروپایی و خودروهای موتور احتراقی آنها بر نمایشگاهها تسلط داشتند، اما امسال تغییر در حال و هوای نمایشگاه وجود داشت. خودروسازان چینی در تمام بخشها داغترین بحثهای امسال بودند، مهمترین برندهای چینی نمایشگاه شرکت های BYD ، Hongqi، Skyworth، Leapmotor، Forthing، Aito، Xpeng، GAC، بودند و بسیاری برای اولین بار در نمایشگاه حضور داشتند. تنوع زیاد در خودروهای الکتریکی از خودروهای شهری کمتر از 20هزار یورو Leapmotor T03 تا خودروهای هایپر الکتریکی 1200 اسب بخاری با شتاب خیره کننده اشان وجود داشت.
در حال حاضر بازار خودرو اروپا در موقعیت چالش برانگیزی قرار دارد، نیمه اول 2024 سال کم رونقی برای فروش خودروهای برقی بود. طبق بررسیها تنها 1.4 درصد خودروهای برقی BEV و PHEV بیشتر نسبت به زمان مشابه در سال 2023 فروخته شده است.
اما انتظار می رود سال 2025 تغییرات عمده ای در بازار به وجود آید، زیرا خودروسازان مجبورند کاهش عمده ای در میانگین اهداف مجاز CO2 در تولیدات خودشان را رعایت کنند. به زبان ساده، آنها مجبورند وسایل نقلیه با آلایندگی کمتری بفروشند در غیر این صورت با جریمه های نجومی روبرو خواهند شد. البته همه خودروسازان برای این موضوع آمادگی لازم را ندارند. راههای زیادی برای دستیابی به این موضوع وجود دارد برای آنها ولی عملیترین آنها افزایش سهم فروش خودروهای الکتریکی برپایه باتری BEV است. طبق برنامه ریزی ها اکثریت قریب به اتفاق فروش خودروهای اروپایی تا 2035 کاملاً الکتریکی باشد. برخی از تولیدکنندگان به طور علنی مخالف این مقررات هستند، به طوری که مدیر عامل BMW با استفاده از سخنرانی در نمایشگاه خودرو پاریس به تشریح چگونگی فاجعه آمیز بودن این قوانین برای صنعت خودرو پرداخت. برخی دیگر مانند Stellantis می گویند که آماده هستند و از تغییر قانون حمایت نمی کنند.
اما بازار خودروی چین بهعنوان بزرگترین بازار خودروهای برقی در جهان اما ورود به این معادلات پیچیده در اروپا است. افزایش مقیاس تولید خودروهایی با انرژی نو در چین منجر به کاهش هزینه های تولید شده است، به طوری که طبق ارزیابیها، BEV ها اکنون ارزان تر از خودروهای احتراق داخلی در چین تولید میشود. رشد سریع تولید و افزایش سهم بازار OEMS قیمت ها را کاهش می دهد تا جای پای خود را در بازار با قیمت سودآور تضمین کند. تحقیقات نشان می دهد که محبوب ترین BEV ها و PHEV ها تنها در یک سال به ترتیب 9 و 20 درصد کاهش قیمت داشته اند. در مقایسه با این، تولید کنندگان در بقیه جهان شاهد رکود یا حتی افزایش قیمت ها در تولیدات هستند.
انتظار می رود که این جنگ قیمت وحشیانه منجر به ادغام بازیکنان شود. در این زمینه، جای تعجب نیست که خودروسازان به دنبال بازارهای جایگزین برای فروش محصولات خود باشند و اروپا بازار مناسبی برای خودروسازان چینی است، اما چرا؟
ایالات متحده از نظر حجم بازار خودرو بزرگترین است، اما این بازار را تنها توسط تعرفه های 100 درصدی بر خودروهای برقی چینی برای خود نگه داشته است. اروپا به عنوان بزرگترین بازار خودرو در جهان تفاوتهایی با بازار آمریکا دارد به این صورت که خودروهای کوچکتر در اروپا محبوبیت بیشتری نسبت به ایالات متحده دارند، و این با مشخصه های خودروهای چینی مطابقت دارد و تنوعی از مدلها را تولید کنندگان چینی می توانند ارائه دهند.
از طرفی خودروسازان قدیمی اروپایی نمونه کارهای خودروهای برقی را به بازار آورده اند، اما این خودروها تا کنون به مدل های کمی محدود شده است. از طرفی برای چین، در اروپا بر خلاف امریکا اخلالگر داخلی بزرگی مانند تسلا وجود ندارد.
عامل دیگری که بازار اروپا را برای چین مهیا ساخته است، مقررات اتحادیه اروپا که حکم کرده است که تقریباً تمام فروش خودرو باید تا سال 2035 الکتریکی شود، این میزان معادل فروش بیش از 16 میلیون دستگاه BEV در سال 2035 خواهد بود، در حالی که در سال 2023 تنها 1.8 میلیون فروخته شده است و سیاست های مجبور می کند این شکاف بزرگ باید پر شود.
برای مقابله با ورود چین به بازار اروپا و حمایت از تولید کنندگان داخلی، اتحادیه اروپا در اواسط سال 2024 تعرفه هایی را علیه خودروهای برقی ساخت چین وضع کرد. که میزان این تعرفه ها برای سازندگان چینی متفاوت است. با این حال، نمایشگاه خودروی پاریس نشان داد که این موارد به اندازهای کافی برای جلوگیری از تولیدکنندگان مناسب نبوده اند، زیرا بسیاری از آنها برای مقابله با این تعرفه ها یا قیمتها را اندکی افزایش میدهند (بطوریکه همچنان قیمتی کمتر از نمونه های داخل اروپا دارند) یا اینکه تعرفهها را جذب میکنند به این طریق که تولید به در اروپا منتقل کنند. بسیاری مانند BYD) در حال برنامه ریزی برای تولید محلی در کارخانه های اروپایی هستند و به این ترتیب به طور کلی تعرفه ها را دور می زند. برخی نیز مانند Leapmotor با تولیدکنندگان داخلی برای تولید خودرو در کارخانه های خود شریک شده اند و تعرفه ها را دور زده اند.
البته در نمایشگاه سازندگان اروپایی همانند رنو، سیتروئن، پژو و بیامو همگی مدلهای الکتریکی جذابی را به نمایش گذاشتند. به طور خاص، تعداد مدلهای خارج از بازار رایج همانند «رنو 5» محکم و سبک، با قیمتی 25 هزار یورویی، موجی از توجهات را ایجاد کرد و به نظر می رسد که رقیبی سرسخت برای مدل های ارزان قیمت BYD باشد.
در این زمان و با با توجه به اضطراری که در کشور در رابطه با بهبود کیفیت هوا داریم نیاز است کشور با شتاب بیشتری وارد برقی سازی خودروها شود. برنامه های فروش ایران خودرو و سایپا برای فروش خودروهای با احتراق داخلی نشان می دهد سرعت حرکت این دو خودروساز در این حوزه بسیار آهسته است. ما هیچ برنامه جذابی برای ترویج فروش خودروهای الکتریکی مشاهده نمی کنیم. این در حالی است که برنامه ریزی های دقیقی نیز برای این مسئله مشاهده نمی شود. در مقاله آینده نوین ریپورت به مسئله خودروهای برقی در کشور پرداخته می شود.
برای آگاهی و ارسال آخرین اخبار و تحولات در حوزه برقی سازی با در سایت نوین ریپورت وارد کردن آدرس ایمیل خود ثبت نام کنید.
0 نظر
نظر بدهید